Blog: Sonarschaduw vergelijken met de schaduw van een luchtballon?

25 juni 2017 Bart van den Boom

Sonarschaduw kun je vergelijken met de schaduw die de zon creëert op de aarde!

Hieronder heb ik als voorbeeld voor sonar-schaduw een luchtballon genomen, dit als vergelijk met het SI sonarbeeld op jouw Humminbird. Hoe kun je er het beste naar kijken en wat zie je nu eigenlijk?

In het geval van dit plaatje fungeert de zon als het ware voor je trancducer/-sonar. De zon zend een signaal uit naar de aarde, namelijk zonlicht. Dat licht kun je vergelijken met het pingen van je sonar, het knisperende geluid wat je hoort als de trancducer aanstaat.

Alles wat het licht/-sonar tegenkomt op zijn weg, zal ergens een schaduw afgeven. In dit geval komt het licht van de zon, de ballon en hoogspannings mast tegen. Je kunt dit zien doordat er op de grond een schaduw wordt afgegeven van de ballonen de mast.

Je kunt zien dat de ballon vrij hangt van de grond en ook dat de schaduw vrij is van de ballon. Bij de hoogspanningsmast zit de schaduw eraan vast.

Het luchtruim is in dit geval de ruimte waar de ballon vrij inhangt. Bij je Side-Imaging sonar is het eigenlijk precies hetzelfde, alleen gebeurt het onderwater. Het luchtruim noemen we nu de waterkolom en de zon noemen we nu Trancducer met zijn sonar (Licht) stralen.

Je scherm uitlezen.

De juiste manier om je SI-scherm te lezen is zoals het onderstaande plaatje laat zien. In het midden van je scherm zie je een streep met aan beide zijde de waterkolom en de bodem. Links en rechts is het donkere gedeelte de waterkolom en het lichtere gedeelte de bodem.

Je kijkt als het ware vanuit de lucht, je kijkt van bovenaf op de bodem en de waterkolom, en dit wordt dan weergegeven op jou Humminbird scherm. En bij de juiste instellingen zullen vissen, objecten, etc. worden weergegeven en een sonar-schaduw afgeven op de bodem!

Een school vis herkennen.

Op dit screenshot kun je duidelijk de witte stippen/strepen zien, dit is een school vis waar de sonar ping (Licht van de zon) tegenaan komt. De sonar geeft ook een schaduw weer net zoals de ballon met zijn schaduw, weet je nog! Nu zie je op de bodem de schaduw van de vissen, links kun je zelfs nog bij sommige vissen de vorm zien!

Op het plaatje daaronder zie je een shot van een enkele vis met ook daarbij zijn schaduw, bij dit shot heb ik de vis 2x en 4x ingezoomd in twee kleuren om hem nog duidelijker te kunnen laten zien.

Schaduw van een talud en vis.

Op het onderstaande snapshot wat ik 2x heb ingezoomd is bodem te zien, met een stukje verderop een donker stuk, dit donkere stuk is een talud wat naar beneden loop. Dat het donkerder wordt komt omdat de sonar niet achter dit talud kan komen. Hetzelfde als dat de zon niet kan schijnen achter een heuvel en daar een schaduw creëert.

Wat wel wordt geraakt door de sonar stralen zijn de vissen die boven dit talud in de waterkolom hangen. Een sonar-schaduw van de vissen zal nu niet echt opvallen op de bodem omdat de schaduw van de vissen weg zal vallen in de schaduw van het talud. Schaduw is immers schaduw!

Objecten, bootje.

Over dit snapshot hoef ik denk ik weinig te vertellen, maar het is een gezonken bootje waar de sonar stralen tegen aankomen en een grote schaduw van contouren achterlaat op de bodem!

Takken en een schooltje vissen.

Op het laatste snapshot zie je rechts een paar boomtakken die in het water zijn gevallen. Je ziet duidelijk de takken in het water liggen en die takken geven weer een sonar schaduw af op de bodem!

Ongeveer in het midden van het shot zie je een klein schooltje vissen, en als je goed kijkt zie je witte stippen maar aan de schaduwen kun je zien dat ze zich in de waterkolom begeven. Want de schaduw is vrij van de vissen!

Ik hoop dat sonarschaduw kijken een beetje duidelijker is geworden door dit artikel!

Sponsoren en Partners