Blog: Installatie handleiding Humminbird/-MinnKota

12 januari 2020 Bart van den Boom

Installatie handleiding

In de jaren dat ik al sonartrainingen geef aan vissers, bedrijven en door te praten met de vele mensen op beurzen zoals; bootinstallateurs, dealers en leveranciers. Is mij opgevallen hoe het gesteld is met de bekabeling in diverse visboten. Hoe de apparatuur is aangesloten en hoe diverse storingen door slecht bekabeling tot stand kunnen komen.

Ik ga met deze opgebouwde ervaring dit blog schrijven. Noem het een installatie handleiding, noem het een gebruiksaanwijzing. Ik wil je graag op weg helpen om een goed functionerend netwerk in je boot te krijgen. Zie dit blog als een lijdraad van tips en tricks over het installeren van Humminbird fishfinders en minnkota elektro motoren al dan niet in een netwerk. Maar met de juiste bekabeling en uitgelegd waarom het zo belangrijk is.

Installatie handleiding Humminbird-MinnKota

Je zult hier linkjes vinden van de Humminbird en Minnkota setup’s. Het zo genoemde One Boat Network. Voorgeschreven kabeldiktes van Humminbird en Minnkota en kabeldiktes van de accu naar de fishfinder of elektro motor.   

Ik zeg niet dat je het volgens deze handleiding moet doen. Maar ik heb met deze manier van bekabelen in mijn boot nog nooit problemen gehad. Het zijn installatie voorschriften van Humminbird en Minnkota, gemaakt om een probleemloos functionerend systeem te krijgen. Deze informatie is grotendeels ook te krijgen op de websites van de leveranciers, maar ik heb het eea opgezocht en verzameld op mijn site. Maak er gebruik van!

Bekabeling

Voordat je gaat beginnen met het installeren moet je eerst weten, wat en waar je de apparatuur gaat plaatsen op je boot. Als dit duidelijk is kun je beginnen met stap 1; Namelijk de bekabeling in je boot. Is deze wel geschikt om de apparatuur van Humminbird en Minnkota op aan te sluiten. In 99% van de gevallen is de bestaande bekabeling in je visboot niet geschikt. Ik zal uitleggen waarom.

Type kabels

Er zijn diverse types kabel op de markt. Belangrijk is dat je het juiste type kabel gebruikt om je fishfinder of elektro motor op aan te sluiten. Het juiste type kabel is er één met een soepele kern. Deze kabel is zeer goed te verwerken in de boot en de onderlinge verbindingen zijn makkelijk te maken met kabel schoentjes.

handleiding soepele kern kabel

Diameter kabels

De grootste fout die veel mensen maken; ze leggen te lange kabels met een te kleine diameter in de boot. Gevolg is dat je diverse storingen kunt krijgen omdat de weerstand van deze kabels dan te hoog wordt. Het kan in veel gevallen zo zijn dat de accu 12,5 Volt levert en aan het einde van de kabel er nog maar 10,5 Volt overblijft.

Op deze manier krijgt de fishfinder maar 10,5 Volt bij een volle accu. Laat staan als de accu een paar uur gebruikt is en nog maar 10,5 Volt levert. Dan blijft er bij de fishfinder niet veel meer over, deze zal dan aardig gaan protesteren in de vorm van uitvallen of storingen geven. Niet raar hé!

handleiding kabel diameters humminbird

Kabel diameters met bijbehorende lengtes Humminbird. (Bron)

Welke kabel diameter je bij welke lengte nodig hebt om dit soort problemen te voorkomen, staat in deze twee tabellen beschreven. Deze tabellen komen uit de handleiding van Humminbird en MinnKota. (Zie linkjes Bron) Zij adviseren deze kabel diameters bij deze lengtes.

kabel diameters minnkota

Kabel diameters met bijbehorende lengtes MinnKota.(Bron)
Houd wel rekening met bochten in je boot, neem gerust wat meer kabel om de lengte te bepalen. Als je twijfelt over de diameter van de kabel kun je beter een grotere diameter pakken dan een te kleine. Denk ook na over de toekomst, misschien koop je een keer andere apparatuur die meer verbruiken. Houd hier rekening mee, dan ben jij al voorbereid!

"Even voor jou beeld; Alle kabels naar de fishfinders en ethernet box in mijn boot zijn 6 mm2. En de voedingskabels naar mijn Minnkota Ultrex 80 lbs zijn 8 AWG dus 10 mm2. Het kost maar een paar euro meer maar je hebt het 100% voor elkaar."

Fishfinders aansluiten op accu

Nu je weet welke kabels je moet gaan gebruiken is het zaak om goede aansluitingen te maken tussen de accu en de fishfinders. Waar je zeker rekening mee moet houden is dat je iedere fishfinders rechtstreeks en apart op een goede accu aansluit met de juiste zekering ertussen. 

Sluit nooit een Fishfinder aan op de startaccu! Bij het aansluiten van een fishfinder op de startaccu krijg je tijdens het starten van de buitenboord motor een dropdown in het Voltage. Fishfinders gaan hier dan op gaan reageren door uit te vallen. Dit komt omdat voor het starten van de buitenboord motor veel energie nodig is, hierdoor krijgen de fishfinders even niet genoeg stroom en vallen dus uit.

Sluit ook nooit fishfinders aan via de kabelboom van je boot! In mijn ogen ook zo’n klassieke fout. Hou je fishfinders los van alle andere boot accessoires en apparatuur zoals; bilgpomp, verlichting, hoorn, etc. Maak voor de voedingskabels van je fishfinder een apart circuit zodat ook deze randapparatuur geen storingen kunnen veroorzaken.

Dus nogmaals: Voed alle gebruikers apart en rechtstreeks vanaf een goede accu en met de juiste zekering ertussen.

Netwerk installeren

Als je deze basis op de juiste manier hebt aangelegd. Kun je met een gerust hart je apparatuur gaan installeren en aansluiten. Dit kan een individuele fishfinder zijn of in een compleet netwerk. Ik heb in de onderstaande link PDFjes zitten waar je de informatie over jou installatie vandaan kunt halen.  Het staat er voor de Humminbird Helix en Solix.

Klik op deze link voor de complete installatie handleiding:  handleiding Humminbird netwerk installeren

Deze installatie handleidingen komen van de website van Humminbird af maar zoals eerder gezegd verzameld in dit blog. Hier vind je diverse installatie diagrammen met bijbehorende netwerk kabels. Ook staan de type kabels erbij die voor jou installatie van toepassing zijn. Je kunt met de bijbehorende nummers zo bij een dealer bestellen. Handig hé!

Wil je meer weten over wat je kunt met een One Boat Network. Kijk dan ook in een eerder geschreven blog op mijn site. Of ga er direct naar toe via deze link: One Boat Network

Succes!

Sponsoren en Partners