Blog: Minnkota spotlock anker met Jog functie

10 februari 2020 Bart van den Boom

MinnKota Spotlock

De Spotlock-functie op je MinnKota fungeert eigenlijk als een zeer geavanceerd anker. Door middel van een GPS-ontvanger staat het in verbinding met satellieten die rond de aarde draaien, waardoor een uiterst nauwkeurige positie wordt bepaald. Deze bepaling is zo precies dat wanneer je de Spotlock-functie inschakelt, de boot binnen een vierkante meter blijft liggen.

Voor vissers is dit bijzonder handig, zeer handig zelfs! Hierdoor kun je tijdens het werpend vissen mooi op dezelfde plek blijven liggen om een specifieke stek uit te werpen. Ik maak zelf veel gebruik van de Spotlock-functie op rivieren, vooral wanneer er een sterke stroming is en snoekbaarzen actief zijn. Een goed anker is essentieel om effectief te kunnen werpen naar haveningangen of mondingen!

De Spotlock is ook handig tijdens de dril, vooral op sterk stromend water. Doordat alles in een netwerk zit, kun je de Spotlock snel op elke plek in de boot in- of uitschakelen. Net voor het scheppen van de vis schakel ik de Spotlock uit, zodat de boot met de stroming mee drijft, wat het scheppen in de stroming vergemakkelijkt. Hierdoor beweeg je mee met de gehaakte vis.

Zodra de vis in het net zit, activeer ik weer de Spotlock. De boot blijft dan stevig op zijn plaats liggen, zodat ik de vis rustig kan onthaken en een foto kan maken voordat ik hem weer vrijlaat. Ik vaar terug naar het gebied waar ik ben afgedreven met de benzinemotor, en het avontuur begint opnieuw. ;-)

Jogfunctie

Een andere handige functie van de Spotlock is de Jogfunctie. Hiermee kun je naar links, rechts, vooruit en achteruit bewegen. Bij één keer drukken op de afstandsbediening verplaatst het ankerpunt op de MinnKota zich 1,5 meter, en bij twee keer drukken 3 meter. Dit is vooral handig voor de verticaal vissers onder ons, aangezien vissen vaak niet op één plek blijven.

Door de Jogfunctie te gebruiken terwijl je op het anker ligt, kun je de vis goed volgen. Omdat de MinnKota op het anker blijft liggen en de Jogfunctie alleen het ankerpunt verplaatst, is er geen afwijking. Dit in tegenstelling tot het verwijderen van de motor van de Spotlock, verder varen en opnieuw ankeren. Door wind en stroming zul je dan snel afdrijven van je beoogde visplek.

Sponsoren en Partners