Blog: Humminbird MEGA Imaging vs. MEGA Imaging+

9 augustus 2023 Bart van den Boom

Humminbird Mega Imaging vs. Mega Imaging+  

Humminbird Mega Imaging en Mega Imaging+  is de norm voor sonartechnologie in de wereld van het vissen. Deze twee krachtige systemen bieden vissers een ongekend inzicht in de onderwaterwereld.

Meer Helderheid en Detail: Voor Een Scherper Beeld

Humminbird Mega imaging heeft t.o.v. de oudere side imaging transducers een ander wat langere transducer die 3x meer output geeft wat resulteert in een scherpere side/-Down imaging weergave. Mega Imaging+ voegt daar 20% meer helderheid en detail aan toe.

Het +’je staat voor 20% meer helderheid en detail wat resulteert in een nog scherper en gedetailleerde beeld van de onderwaterwereld dan de toch al scherpe “normale” Mega imaging. Vissers en speurneuzen kunnen nu de kleinste details van elkaar onderscheiden. Beide imaging varianten hebben de frequenties: 455KHz, 800KHz en 1200KHz.

455KHz: Dieptebereik en Overzichtelijkheid

De 455KHz-frequentie heeft een groot dieptebereik en biedt een breder gezichtsveld. Dit maakt het ideaal voor vissers en speurneuzen die vooral in diepere wateren vissen of een breder overzicht van de onderwateromgeving nodig hebben. De 455KHz- kan in theorie tot een max van 120M diep en 120M links en rechts van de boot met een totale breedte van dus 240M.

800KHz: Balans/-middenweg Tussen Resolutie en Dieptebereik

De 800KHz-frequentie van Mega Imaging+ biedt een uitstekende balans tussen resolutie en dieptebereik. Het is veelzijdig en geschikt voor diverse visomstandigheden, waardoor vissers toch een wat gedetailleerd beeld kunnen vastleggen zonder al teveel concessies te doen aan dieptebereik.

1200KHz: Ultieme Resolutie voor Fijn Detailwerk

De 1200KHz-frequentie van Mega Imaging+ biedt de hoogste resolutie, waardoor vissers gedetailleerde beelden kunnen verkrijgen, zelfs in ondiep water. Het is de perfecte keuze voor diegenen die streven naar maximale details en precisie in hun visserij of speurwerk. De 1200KHz kan in theorie to maximaal 60M diep worden ingezet en tot maximaal 60M links en rechts met dus een totale breedte van 120M met de hoogste resolutie!

Tijdens het gebruik van deze frequenties is natuurlijk ook de bodemgesteldheid, waterkwaliteit en de watertemperatuur van grote invloed op de diepte/-reikwijdte en helderheid van het sonarbeeld.

Mijn ervaring is dat het Side/-Down imaging+ bereik bij de meest gangbare waterkwaliteiten in Nederland bij de 455KHz frequentie, 40 tot 50 links en rechts optimaal is, dus 80 tot 100M in totaal. En bij de 1200KHz frequentie heb ik de Side imaging meestal ingesteld staan tussen de 25 en 30M voor optimaal beeld, dus 50 to 60M is dan de totale breedte.

Leesbaarheid Mega Imaging beeld

Tip: Hoe breder je de Side imaging instelt hoe kleiner de details zullen zijn. Je zult dus bij het scannen van te grote afstanden veel details missen! Beter kun je niet te grote afstanden in 1x scannen dan zul je veel meer vinden naar waar je op zoek bent. Tenzij je grote objecten wilt vinden dan stel je een bredere afstand in. Kortom; pas je Humminbird aan de situatie aan!

Mocht je bij het instellen van mijn diensten gebruik willen maken. Een Sonartraining op maat op het water willen volgen om zo ook het maximale uit je apperatuur te halen. Neem dan contact met mij op.

Sponsoren en Partners