Blog: Humminbird Helix gaat Schie-kanaal opruimen

7 november 2018 Bart van den Boom

Stad Rotterdam Afdeling Reiniging

Via deze website is de stad Rotterdam met mij in contact gekomen voor de Sonartraining. De afdeling reiniging had de opdracht gekregen om het Schie- kanaal te gaan opruimen. Je kunt je voorstellen dat er in loop van jaren veel rommel op de bodem van het kanaal terecht komt. Je kunt dan denken aan (gestolen) fietsen, brommers, autobanden, enz.

Het hoofd van de afdeling heeft voor de opruiming een Humminbird Helix 10 met Mega SI op de boot laten installeren. Dat is een hele goede keus de Helix SI is hier zeer goed voor te gebruiken. Om het apparaat optimaal te kunnen instellen en te gebruiken hebben ze de hulp van mij ingeschakeld. 

Uitleg Humminbird Helix

In Praktijk

Na een goede basis uitleg over de verschillende type sonar aan wal gaan we het water op. Om te beginnen met uitleg in de praktijk. Sonartrainingen in de praktijk werk mijns inziens het beste. Je kunt diverse instellingen meteen doorlopen en uitleggen waar ze voor zijn. Als ik samen met de mensen het e.e.a. heb doorlopen is mijn vraag altijd; is het duidelijk zo, begrijpen jullie het?  Het antwoord is dan meestal, Ja.

Na dit antwoord zijn de mensen zelf aan de beurt om instellingen te doen. Ze gaan de Humminbird aanpassen aan de bodem/water omstandigheid waar we op dat moment in verkeren. Ik laat ze het zelf doen en corrigeer met uitleg waar nodig! 

Water opruimen met Sonar

Als de uitleg en het zelf instellen van de Humminbird Helix helemaal is overgekomen. Gaan we beginnen met het zoeken naar objecten in het Schie-kanaal. De insteek van vandaag is om objecten te lokaliseren en te interpreteren hoe een object er nu op het scherm uitziet.

De objecten die wij hebben gezien zijn Waypoints opgezet. Dit i.v.m. het terug vinden op een later tijdstip als de mannen van de afdeling reiniging aan de opruiming gaan beginnen.

Fiets op Sonar

Na diversen rondes te hebben gevaren en meerdere objecten te hebben gevonden. Konden we het toch niet laten om eens te gaan (vissen) op één van die objecten. Deze fiets lag bij een bruggetje waar hij in het water is gegooid.

Fiets ingezoomdFiets ingezoomd
Fiets ingezoomdFiets ingezoomd

 

Met de Side Imaging hebben we een waypoint op de fiets gezet en met een splitscreen van 2D en Down Imaging zijn we er overheen gevaren. Eén van de mannen had een haak aan een touw en de ander vaarde er rustig overheen. Na twee á drie keer over de spot te zijn gevaren was het raak, de fiets zat vast aan de haak.

Fiets wordt omhoog getrokkenFiets wordt omhoog getrokken
Druk met binnen halenDruk met binnen halen

De buit is binnen

Nu de mannen weten hoe je de Humminbird Helix moet instellen en bedienen is het natuurlijk een eitje om de gevonden objecten in de vuilcontainer te krijgen! Ik zeg missie geslaagd! Hieronder nog een paar foto’s van die dag. Gevonden met de fantastische Sonar beelden op de Humminbird Helix Mega SI!

bart van den boom Humminbird Helix
Bart van den boom humminbird
Fiets
Boothuis stad rotterdam

Sponsoren en Partners