Blog: Boeing 707 - De Beldert

4 december 2020 Bart van den Boom

Locatie: De Beldert - Zoelen

De Beldert in Zoelen is een multifunctioneel Meer. Er zijn delen in privégebruik en delen voor commercieel gebruik. Zo vind je aan de Zuid kant duikcentrum de Beldert en aan de Noord kant Beldert Beach van de Holland evenementen groep met o.a. het spellen complex Wipe-Out. 

Het Meer is van Noord naar Zuid 800 meter lang en van Oost naar West 400 meter breed. De totale omtrek is 2.12 KM en heeft een oppervlakte van 258.000 M2. Het diepste punt van de Beldert is 23 m. Het mooie aan dit Meer is dat er geen goede waterkaart is en dat er dus nooit een bodem survey is gedaan.

De Beldert - Zoelen
De Beldert trok al een aantal jaren mijn aandacht. Dit omdat er mooie objecten op de bodem liggen. Deze objecten zijn naar de bodem gebracht door het duikcentrum. Met name de cockpit van een Boeing 707 is één van de objecten die ik graag op de “sonar foto” wilde hebben.

Omdat het een afgesloten Meer is en er geen trailerhelling aanwezig is. Kun je het water ook niet zomaar op. Je hebt er met meerdere partijen te maken om het water in kaart te kunnen brengen.

Contact zoeken met partijen

Duikcentrum de Beldert
Mijn eerste contact was met het duikcentrum. Na het e.e.a. te hebben uitgelegd en te hebben besproken met elkaar. Ging de duikschool akkoord met het in kaart brengen van hun water. Voor hun is het ook interessant dat ik het water op ga. Ik maak namelijk tijdens de bodem survey een gedetailleerd waterkaart (nog nooit echt gemaakt van het water) met Autochart live. Met deze kaart hebben ze dan een duidelijk overzicht van het duikgebied. En krijg ik de gelegenheid om de objecten op de gevoelige plaat te zetten! Win Win dus!

Duikcentrum de Beldert

Het enige probleem bij het duikcentrum is, hoe krijg je de boot te water. Er is immers geen trailer helling aanwezig op de Beldert. Hier komt de andere partij om de hoek kijken, namelijk Beldert Beach. Zij hebben een groot strand waar ik evt. te water zou kunnen gaan.

Beldert Beach
Ik heb contact gezocht met de directeur van de Holland Evenementen groep. Ik heb hem het e.e.a. uitgelegd over mijn plannen. En na een goed gesprek kreeg ik ook van deze beste man akkoord. Mooi! Ik mocht mijn boot op hun terrein te water laten.

Een dag voordat ik het water op ga ben ik even bij Beldert Beach wezen kijken. Puur om de situatie te bekijken waar ik mijn boot het beste te water kan laten. Ik ontmoette daar de jongens van de technische dienst. Aardige jongens die mij graag wilde rondleiden.

Na een bakje koffie stelde ze zelfs voor om mijn boot met hun 4×4 verreiker via het strand in het water te laten. Dat deden ze voor onderhoud aan diverse apparaten met hun boot immers zelf ook altijd. Hier heb ik uiteraard ja op gezegd!

Bodem survey; Screenshots en maken waterkaart

Ik heb een mooie dag uitgekozen qua weer. Zonnetje, 10 tot 14 graden en een zuidenwind 2. Beter kan bijna niet! De resultaten van die dag kun je hieronder zien. Met voor mij persoonlijk het mooiste screenshot van die dag is de cockpit van de Boeing 707!

Vooraanzicht kleurpallet nr 1
Vooraanzicht kleurpallet nr 1

Vooraanzicht kleurpallet nr 4
Vooraanzicht kleurpallet nr 4

Zijaanzicht rechts Boeing 707
Zijaanzicht rechts Boeing 707

Zij aanzicht links Boeing 707
Zij aanzicht links Boeing 707

Zij aanzicht links Boeing 707
Boeing op de SI

Boot op DI (Kotter)
Boot op DI (Kotter)

Boot op DI (Kotter)
Boot op DI (Kotter)

Auto op 2D en DI
Auto op 2D en DI

Auto op SI ingezoomd
Auto op SI ingezoomd

Voor mij was het een topdag!! Wil je nu ook het maximale uit je apparatuur halen neem dan contact met mij op. Tip; Kijk ook wat je leert tijdens een sonartraining. Want alles draait immers om de juiste kennis!

Sponsoren en Partners